Avertizările cu cod portocaliu şi galben emise de hidrologi rămân în vigoare în mai multe judeţe

cod portocaliu galben

Avertizările cu cod portocaliu şi galben emise de hidrologi rămân în vigoare în mai multe judeţe până diseară la ora 20:00, după ce sute de hectare de terenuri agricole au fost inundate, iar cotele mai multor râuri au atins deja nivelul de avertizare. Cele mai afectate bazine hidrografice de topirea zăpezilor şi de ploile din ultimele zile se află în judeţele Arad, Bihor şi Satu-Mare, dar există probleme şi în Bihor sau Bistriţa Năsăud. Corespondenţii Radio România transmit că autorităţile sunt în teritoriu şi controlează pe moment situaţia. Ioan Suciu i-a întrebat pe reprezentanţii Prefecturii Arad care este situaţia şi ce măsuri se iau.

Peste 250 de ha de teren agricol, 40 de ha de păşuni şi mai multe fântâni au fost inundate în urma căderilor de precipitaţii. Domnule Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad, care este situaţia în momentul de faţă? Ştim că ne aflăm încă sub incidenţa codului portocaliu.

Lucian Cozma: În momentul de faţă, cotele apelor sunt în scădere şi sunt sub nivelurile de atenţie atât pe Valea Safiş, cât şi pe Crişul Alb. Nu sunt probleme în acest moment.

Reporter: Aţi intervenit în zonele afectate?

Lucian Cozma: S-a făcut o intervenţie la nivel local. Primăria … a mers şi a scos apa din câteva fântâni afectate, un număr de şapte fântâni. Alte intervenţii nu au fost necesare, deoarece apa a pătruns doar puţin în câteva curţi, dar s-a retras foarte repede. Nu au existat pagube materiale.

Reporter: Direcţia de Sănătate Publică a fost atenţionată în acest caz, fiind vorba de apă?

Lucian Cozma: Da. O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică se deplasează astăzi în zonă pentru a verifica apa din acele fântâni, pentru a verifica dacă ea este conform standardelor de calitate pentru apa potabilă.