Banca Europeană de Investiţii este gata să se implice mai mult pentru a oferi asistenţă financiară şi consultanţă României

banca europeana

Banca Europeană de Investiţii este gata să se implice mai mult pentru a oferi asistenţă financiară şi consultanţă României, spune preşedintele BEI, Werner Hoyer, aflat în vizită oficială la Bucureşti. El recomandă autorităţilor „creativitate”, pentru a beneficia de resursele pe care le au la îndemână. Cheltuirea banilor europeni este printre principalele puncte de discuţie cu oficialităţile române. De dimineaţă, reprezentantul BEI s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu.

Reporter: Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, consideră că situaţia actuală din România este încurajatoare. El a subliniat că instituţia pe care o conduce doreşte să colaboreze cu autorităţile române şi să ofere ţării noastre o mai bună asistenţă.

Werner Hoyer: Dorim să transmitem următorul mesaj: Banca este gata să ofere asistenţă şi să facă mai mult pentru România. Vedem, bineînţeles, care sunt constrângerile bugetare, însă pentru că în ultimii ani au fost luate măsuri de stabilizare economică, credem că putem porni de la premise favorabile. Pe de altă parte, considerăm că este nevoie de creativitate pentru a beneficia de resursele existente.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că există o contradicţie între faptul că România este capabilă să absoarbă banii de la Banca Europeană de investiţii, dar nu şi fondurile europene. Şeful statului speră ca în a doua parte a acestui an să poată fi create condiţiile pentru derularea proiectelor.

Werner Hoyer: Din păcate, anul acesta avem mai puţine resurse pentru co-finanţarea proiectelor, dar sperăm ca imediat ce fondurile europene alocate pentru diferite proiecte vor ajunge la Bucureşti, vom putea crea spaţiul fiscal necesar derulării acestor proiecte în a doua parte a anului.