Guvernul a făcut nouă rectificare de buget

buget

Guvernul a făcut nouă rectificare de buget, a patra din acest an. Mai multe ministere vor primi bani mai puţini: este vorba de Ministerul Educaţiei, al Agriculturii şi cel al Transporturilor. Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul va tăia peste 2 miliarde de lei de la instituţiile care nu şi-au cheltuit banii primiţi de la buget. Cele mai mari sume vor fi distribuite Ministerelor Muncii şi Sănătăţii. Cabinetul Tăriceanu va reduce cheltuielile bugetare la 18 ministere şi instituţii publice aflate în subordine. Surse guvernamentale susţin că fonduri în valoare de peste 2 miliarde de lei care nu au fost cheltuite urmează să fie virate în conturile altor 5 ministere. Cei mai mulţi bani se vor duce la Ministerul Muncii pentru plata pensiilor, majorate de la 1 octombrie, şi a ajutoarelor sociale. Este vorba de o sumă ce trece uşor de un miliard de lei.

Călin Popescu Tăriceanu: Deci nu avem nici o problemă. Vreau să-i asigur pe toţi pensionarii din România să stea liniştiţi că nu au nici o problemă cu plata pensiilor. Ceea ce a trebuit să majorăm, repet, pensiile la agricultori, să adăugăm sumele, veteranii de război, indemnizaţii reparatorii, alocaţii de stat pentru copii sau indemnizaţii de creştere de copii, precum şi sumele aferente pentru drepturile persoanelor cu handicap. Printre celelalte ministere care au beneficiat sau ordonatori principali de credite care au beneficiat de majorări de sume se referă la Ministerul Sănătăţii, 70 de milioane de lei plata drepturilor personalului din unităţile publice din sectorul sanitar. Este vorba de salarii. MIRA pentru plata drepturilor personalului, 33 de milioane. Ministerul public, 10 milioane pentru asigurarea finanţării cheltuielilor curente în aceste instituţii publice până la sfârşitul anului.

Parchetul General, AVAS şi Ministerul Finanţelor primesc de asemenea mai mulţi bani. Şi autorităţile locale vor primi 570 milioane lei în plus pentru diverse cheltuieli. În schimb, alte 18 instituţii, care nu şi-au consumat fondurile primite de la buget, vor rămâne fără aceşti bani. Cea mai mare sumă a fost tăiată de la Ministerul Educaţiei, urmând ca banii să ajungă la angajaţii din învăţământul preuniversitar. Primesc mai puţini bani şi Ministerele Agriculturii, Transporturilor, Apărării şi Mediului. Şi Secretariatul General al Guvernului va avea în conturi sume mai mici, la fel ca Ministerul de Externe şi Cancelaria premierului. Potrivit Ministerului de Finanţe, în urma redistribuirii acestor fonduri, deficitul bugetar nu va avea de suferit. Aceasta este cea de-a patra rectificare bugetară pe care Cabinetul Tăriceanu o face în acest an. Ultima, efectuată în septembrie, a menţinut deficitul bugetar la ţinta de 2,3%.