Societatea Protan isi inchide activitatea

protan

Societatea Protan îşi închide activitatea. Nici una dintre cele 8 sucursale din întreaga ţară nu va mai colecta deşeuri animale. Cei 350 de angajaţi ai Protan vor intra în şomaj tehnic. Sistarea activităţii va pune probleme procesatorilor de carne, care nu mai au unde să ducă deşeurile pentru neutralizare. Compania afirmă că a ajuns la un blocaj financiar din cauză că Ministerul Agriculturii nu a plătit o datorie de 4 milioane de euro.

Carmen Mocan: Protan îşi va suspenda activitatea de ecarisaj pe întreg teritoriul ţării, începând de luni 17 noiembrie până când statul va respecta contractul de concesiune şi va achita integral restanţele de peste 4 milioane de euro, pe care Ministerul Agriculturii le are începând cu anul 2006. Este cumulat pentru activitatea de ecarisaj pe care Protan a prestat-o potrivit contractului de concesiune.

Protan susţine că nu a putut obţine revizuirea autorizaţiei de mediu şi acuză autorităţile că încearcă scoaterea firmei de pe piaţă pentru a nu a afecta interesele unor oameni de afaceri care au ridicat în apropierea unităţii de la Popeşti-Leordeni un ansamblu rezidenţial. Într-un interviu acordat recent pentru Europa FM, preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, Zoltan Nagy declară că Protan nu îşi poate opri brusc activitatea. Potrivit contractului, activitatea societăţii trebuie să continue încă 90 de zile în caz de reziliere.

Directorul de comunicare al societăţii Carmen Mocan afirmă însă că nu este vorba de o reziliere a contractului, ci de suspendare a acestuia, motiv pentru care activitatea Protan poate fi oprită începând de astăzi.

Carmen Mocan: S-a vehiculat această idee cum că Protan ar fi obligată să îşi continue activitatea însă aceste precizări sunt valabile pentru cazul în care Protan ar rezilia contractul. Ori Protan nu reziliază ci el suspendă, iar suspendarea presupune ca una din părţi să înceteze prestarea serviciilor până când cealaltă parte îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale.3