Universităţile ar putea retrage diplomele în cazul unui plagiat numai în urma unei decizii a instanţei de judecată

diploma

Universităţile ar putea retrage diplomele în cazul unui plagiat numai în urma unei decizii a instanţei de judecată. Propunerea aparţine deputaţilor din comisia de învăţământ. Amendamentul nu este asumat de nici un parlamentar. La autor scrie simplu „Comisia”.

„Rectorul, cu aprobarea Senatului universitar, poate solicita instanţei competente anularea unui certificat sau unei diplome de studii atunci când se dovedeşte prin acţiuni de control intern, control al Ministerului Educaţiei Naţionale sau o constatare a organelor abilitate ale statului că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor codului de etică şi deontologie universitară.” – prevede amendamentul. Camera decizională este Senatul. Printre senatorii din comisia de învăţământ părerile sunt împărţite.

Dumitru Oprea, senator PDL: Începem să găsim tot felul de subterfugii ca să acoperim o persoană sau alta. Pe mandatul meu 2000-2008 a fost un caz destul de puternic mediatizat cu un prorector de la Suceava căruia nu numai titlul de doctor, ci şi banii cât a fost prorector şi conferenţiar făcut cu o diplomă falsă, i-a dat înapoi. Şi din câte ştiu nu a operat vreo hotărâre judecătorească, ci legislaţia în vigoare,

Cătălin Croitoru, senator PSD: E mult mai sub semnul suspiciunii când unii aşa-zişi nu ştiu ce sunt ei acolo, profesori şi ce mai sunt, în câte un consiliu din ăsta care analizează situaţia respectivă, chestia chiar poate fi politizată şi influenţată. Cu o instanţă e mai greu. Nu uitaţi că o instanţă poate să ceară mărturii şi expertize din partea unor specialişti.