4 experimente care arată că viața este o iluzie (continuare)

thinking

Care este natura realității? Există unii oameni de știință care cred că este doar o iluzie. Pentru a vă arăta despre ce vorbesc, sunt patru studii care ar putea să vă schimbe opinia despre natura realității:

1. Creierul într-un vas

Imaginați-vă că acum sunteți subiectul unui experiment. Creierul dvs. a fost îndepărtat și pus într-un borcan, alimentat de electricitate. Nervii sunt conectați la un computer foarte avansat, care vă poate stimula simțurile.

Acest studiu de gândire a fost inspirația din spatele filmului Matrix. Aici, protagonistul nostru, Neo, află că trăiește într-o realitate simulată pe calculator. Filosofii cred că, chiar dacă nu putem avea încredere în lumea exterioară – dacă ne gândim, atunci trebuie să existăm.

Cogito, ergo sum – Rene Descartes

2. Fenomenalism

Experimentul dublu al fanteziei în fizica cuantică explorează modul în care particulele unice își schimbă comportamentul în funcție de modul în care sunt observate sau nu.

În experiment, particulele singulare trec printr-un ecran cu două fante pe rând. Dacă acestea sunt observate, ele vor trece printr-o singură fantă sau pe cealaltă. Cu toate acestea, dacă nu sunt supravegheați, aceștia trec prin ambele fante în același timp.

Deci, cum afectează acest lucru natura noastră a realității? Ei bine, un sir de gândire este că, dacă nimeni nu observă, atunci dispar. Fenomenalismul este locul unde obiectele există doar dacă le observăm.

Fizica cuantică sugerează că particulele nu există până când nu sunt observate. Prin urmare, fără percepție, nu putem exista. Este un pic ca un copac care cade într-o pădure: dacă nimeni nu este acolo să audă, căderea face sunet?

3. Solipsism

Solipsismul este teoria că dvs. sunteți singura persoană care există. În esență, existența este totul și se rezumă cam la ceea ce trăim fiecare individual. Singurul lucru pe care îl puteți dovedi este existența voastră.

Gândurile voastre, emoțiile, durerea, sentimentele de dragoste și de mulțumire sunt singurele lucruri pe care le cunoașteți. Nu puteți intra în altă persoană și nu le puteți experimenta realitatea. Și nici ei nu pot intra în realitatea dvs. Solipsistul este conștient de coexistența cu ceilalți, dar nu poate atașa nici un sens în acestă direcție.

4. O rețea

Ne întoarcem din nou la fizica cuantică și privim cum reacționează particulele. Entaglement este în cazul în care două particule au interacționat între ele și ce se întâmplă în continuare. Aceste particule sunt blocate între ele odată ce au interacționat sau au devenit „încrucișate”. Ei nu vor deveni niciodată dezlegați. Spinarea unei particule va afecta rotirea celeilalte si viceversa.

Cu toate acestea, ele nu sunt atașate una de cealaltă într-un sens fizic. Cercetătorii au observat că particulele comunică între ele pe distanțe mari. Particulele au fost împărțite în două feluri separate într-un experiment. Rezultatele au arătat că, indiferent cât de îndepărtate sunt, dacă una ar fi manipulată, cealaltă ar reacționa în consecință.

Și cum ne afectează aceasta natura realitatea? Așa cum toți suntem alcătuiți din particule de energie, sugerează că nu există un univers fizic. În schimb, această energie pe care noi credem că o încorporează domeniul fizic este de fapt transmisă de noi din domeniul abstract. În acest domeniu suntem pur și simplu informații care sunt toate conectate. Practic, suntem tocmai energia.