Învață să spui „nu”

Învățarea de a spune „nu” poate fi dificilă. Dar a face acest lucru mai des poate fi o modalitate eficientă de a câștiga respectul de sine.

Trebuie să învățăm să spunem „nu”, deoarece una dintre căile prin care pierdem respectul de sine este atunci când spunem în mod constant „da” oamenilor. Spunem „da”, chiar daca cu disperare dorim sa spunem „nu”. Există mai multe motive pentru care puteți face acest lucru. S-ar putea să doriți să vă mențineți imaginea de sine ca un indivd plin de plăcere sau ca cineva care este agreabil, distractiv și deschis la tot. Dar spunând „da” tot timpul, veți acționa în mod inevitabil împotriva adevăratelor voastre dorințe și interese. Învățând să spuneți „nu”, puteți construi o adevărată stimă de sine. Învățând să spunem „nu” poate fi un mod puternic de a vă respecta.

Există, fără îndoială, vremuri când este logic să spunem „da” la ceva, chiar dacă o parte din voi într-adevăr nu vrea să o facă. Aceasta ar include îndeplinirea îndatoririlor și responsabilităților dvs., precum și realizarea unor compromisuri importante. Cu toate acestea, sunt sigur că vă puteți gândi la situații când ați spus „da” la ceva care nu vă aducea prea mare satisfație. Aceste scenarii pot include:

  • Sunteți de acord să mergeți la o petrecere, la club sau la un bar, chiar dacă preferați să aveți o noapte liniștită cu prietenii sau să mergeți acasă pentru a vă reîncărca bateriile
  • Acceptarea unei căi de carieră sau a unei oferte de muncă pentru că vă simțiți presați să o acceptați, în ciuda faptului că nu este potrivită pentru dvs.
  • Oferind întotdeauna oamenilor timpul dvs.
  • Spunând „da” oamenilor care profită de dvs.
  • Sunteți de acord cu punctul de vedere al cuiva doar pentru că vreți să vă placă sau să vă accepte – sau din politețe
  • Să-ți sacrifici întotdeauna prioritățile de dragul celorlalți
  • Spunând „da” tentației sau obiceiurilor rele

Puterea învățării de a spune „nu”

Învățând să spunem „nu” poate fi o experiență împuternicită. Este o modalitate de a vă respecta propriile interese și de a înțelege nevoile pe care le aveți. Vă puteți îngrijora că refuzarea unei cereri va părea nepoliticoasă sau negativă, mai ales dacă este un prieten apropiat sau un membru al familiei.

S-ar putea să doriți doar să spuneți „Nu” cuiva și să faceți acest lucru. Dar, evident, politețea și tactul sunt încă importante atunci când spuneți „nu” oamenilor. Din fericire, există câteva moduri de a reduce cererile sau presiunile oamenilor. De exemplu, atunci când vine vorba de a spune „nu” la o noapte afară, ați putea spune ceva de genul: „Nu mulțumesc, sunt bine”, „nu prea simt asta, să fiu sincer”, „vreau o noapte liniștită și relaxeazăntă, scuze”, sau „mă simt drenat, așa că voi pleca acasă și îmi voi reîncărca bateriile”. Și dacă vreți să fiți direct și cinstit, atunci fiți atent la dvs.. Dacă sentimentul dvs. este: „Chiar nu vreau să fac asta”, o puteți spune.

O mulțime de oameni nu știu să primească un „nu”. S-ar putea să se simtă respinși sau poate să vă judece pentru că nu le îndepliniti așteptările sau pentru că trăiți diferit de ei. Bineînțeles, acestea sunt bagajele pe care ei trebuie să le suporte, nu ale dvs. Nu trebuie să vă explicați sau să vă justificați alegerile. Fiind ferm în aceste situații, vă puteți construi autenticitate și puteți începe să vă simțiți mult mai bine cu privire la voi.