10 teorii ce îți vor schimba percepția asupra vieții

butterflies

Realitatea nu este atât de evidentă și simplă pe cât ne place să credem.
Unele dintre lucrurile pe care le acceptăm ca fiind adevărate și luăm în considerare valoarea lor sunt notoriu greșite.

Oamenii de știință și filosofii au depus toate eforturile pentru a schimba percepțiile noastre comune despre aceasta. Cele 10 exemple de mai jos vă vor arăta ce vreau să spun.

1. Marele îngheț
Marele îngheț este teoria stării finale spre care universul nostru  se îndreaptă . Universul are o cantitate limitată de energie. Conform acestei teorii, când această energie se termină, universul se va transforma într-o stare de îngheț. Energia termică produsă de mișcarea particulelor va fi uzată treptat, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, această mișcare a particulei va încetini și, probabil, într-o zi, totul se va opri.

2. Solipsismul
Solipsismul este o teorie filozofică, care afirmă că nimic nu există decât conștiința individului. La început, pare o prostie, dar dacă te gândești la asta, este cu adevărat imposibil să verifici altceva decât conștiința ta. Pentru a verifica acest lucru, trebuie să vă amintiți toate visele pe care le-ați experimentat în viața voastră. Nu este posibil ca totul din jurul tău să fie altceva decât un vis incredibil de complicat? Dar, există oameni și lucruri în jurul nostru de care nu ne putem îndoi, pentru că putem auzi, vedea, mirosi, gusta și simți, nu? Da și nu. Oamenii care iau LSD, de exemplu, spun că pot atinge cele mai convingătoare halucinații, dar nu susținem că viziunile lor sunt o „realitate”. Visele tale pot simula și senzațiile. Până la urma urmei, ceea ce percepeți este doar un produs al procesării informațiilor care are loc în diferite secțiuni ale creierului.

3. Idealismul
George Berkeley, tatăl idealismului, a susținut că totul există ca o idee în mintea cuiva. Berkeley a descoperit că unii dintre colegii săi considerau că teoria lui este proastă. Povestea spune că unul dintre adversarii săi a lovit o piatră cu ochii închiși și a spus: „Îl resping așa!”Ideea era că dacă piatra ar fi existat doar în imaginația lui, nu ar fi putut să-l lovească cu ochii închiși. Modul în care Berkeley a respins acest lucru este greu de înțeles, mai ales în aceste zile. El a argumentat că a existat un Dumnezeu omnipotent și omniprezent care a putut să vadă totul simultan.

4. Platon și Logos
Toată lumea a auzit de Platon. Este unul dintre cei mai renumiți filosofi ai lumii. La fel ca toți filosofii, el a avut câteva lucruri de spus despre natura realității. El a susținut că dincolo de realitatea noastră percepută, există o lume a unor forme „perfecte”. Tot ceea ce vedem este doar o umbră, o imitație a felului în care lucrurile sunt cu adevărat. Pentru a afla mai multe despre aceste idei, citiți despre Alegoria lui Platon din Peșteră, care este un fel de „Matrix” în vechea sa versiune.Platon a argumentat că, studiind filosofia, avem o șansă de a înțelege cum sunt cu adevărat lucrurile și de a descoperi formele perfecte ale tot ceea ce percepem.

5. Prezentism
Timpul este ceva pe care îl percepem ca o realitate. Desigur, o împărțim în trecut, prezent și viitor. Prezentismul susține că trecutul și viitorul sunt concepte imaginare, în timp ce numai prezentul este real. Cu alte cuvinte, micul dejun de astăzi și fiecare cuvânt din acest articol va înceta să mai existe după ce ați terminat de citit până când îl deschideți pentru a-l citi din nou. Viitorul este la fel de imaginar, deoarece timpul nu poate exista înainte și după ce s-a întâmplat, așa cum a afirmat Sfântul Augustin.

6. Eternalismul
Eternalismul este exact opusul prezentismului. Aceasta este o teorie filosofică care spune că timpul este multi-strat. Toate straturile de timp există simultan, dar măsurarea este determinată de observator. Ceea ce văd depinde de punctul în care se uită.Astfel, dinozaurii, Regina Victoria și Justin Bieber există toate simultan, dar pot fi observate numai dintr-o anumită locație. Dacă cineva ia această viziune a realității, atunci viitorul este fără speranță, iar voința liberă deterministă este iluzorie. 

7. Creierul din borcan
Experimentul gândit „creierul într-un borcan” este o întrebare discutată de oameni de știință care, la fel ca majoritatea oamenilor, cred că înțelegerea despre realitate depinde numai de sentimentele lor subiective.

Deci, care este esența acestui experiment de gândire? Imaginați-vă că sunteți doar un creier într-un borcan care este condus de străini sau oameni de știință nebuni. Cum ai fi știut? Și puteți nega cu adevărat posibilitatea ca aceasta să fie realitatea voastră?
Aceasta este o interpretare modernă a problemei demonice a lui Descartes. Acest experiment de gândire conduce la aceeași concluzie: nu putem confirma existența reală a nimicului, cu excepția conștiinței noastre. 

8. Teoria multiversului

Oricine nu a petrecut ultimii zece ani pe o insulă în deșert a auzit cel puțin o dată despre „multivers” sau universuri paralele. Așa cum mulți dintre noi am văzut, cuvintele paralele, în teorie, sunt lumi foarte asemănătoare cu ale noastre, cu mici (sau, în unele cazuri, mari) schimbări sau diferențe. Teoria multiverselor speculează că ar putea exista un număr infinit de astfel de realități alternative.

9. Realismul fictiv
Aceasta este probabil cea mai fascinantă ramură a teoriei multiverselor. Unii dintre voi ar alege probabil povești diferite, dar, de dragul argumentului, Harry Potter ar putea fi chiar real.

Această ramură a teoriei argumentează că, dat fiind un număr infinit de universuri, totul trebuie să existe undeva. Deci, toată ficțiunea noastră și fantezia noastră preferată pot fi descriptive ale unui univers alternativ, unul în care toate piesele potrivite au intrat în vigoare pentru a face acest lucru.

10. Fenomenalismul
Toată lumea este interesată de ceea ce se întâmplă cu lucrurile atunci când nu ne uităm la ele. Oamenii de știință au studiat cu atenție această problemă, iar unele dintre ele au ajuns la o simplă concluzie – ele dispar. Ei bine, nu așa. Filosofii fenomenaliști cred că obiectele există doar ca un fenomen al conștiinței. Deci, laptopul dumneavoastră este numai aici, în timp ce sunteți conștient de el și credeți în existența lui, dar când nu mai sunteți atent la el,  încetează să mai existe până când voi sau altcineva interacționează cu acesta. Nu există nici o existență fără percepție. Aceasta este rădăcina fenomenalismului.