3 Teorii interesante de luare a deciziilor care explică alegerile noastre

decizii

Fie că suntem familiarizați cu teorii cu privire la luarea deciziilor sau nu, în acest moment, alegerea este în abundență. Ce vrem să mâncăm, ce canapea ar trebui să cumpărăm, aveți un câine sau nu? Pentru că avem prea multe opțiuni, facem alegeri mult mai greu decât ar trebui să fie.

Alegerea este capacitatea noastră de a lua decizii când ne este prezentată cu două sau mai multe opțiuni. Când avem mai mult de două opțiuni, trebuie să facem o alegere. Aceasta este ceea ce lumea ne prezintă. Prin urmare, este adevărul despre modul în care funcționează libera voință. Putem apoi să trăim și să creăm artistic viața pe care o dorim.

Deci, de ce este atât de dificil? În cele din urmă, alegerea reprezintă sacrificiul pe care trebuie să îl facem. În mod automat renunțăm la altceva când alegem între două sau mai multe lucruri.

Acest lucru înseamnă că, dacă descoperim că ne dorim altceva luna viitoare, există șanse ca alegerea să dispară. Trebuie să luăm ceea ce avem în prezent și acest lucru depinde de ceea ce alegem.

Iată trei teorii de luare a deciziilor care vă vor ajuta să înțelegeți alegerile pe care le faceți. S-ar putea chiar să vă încurajați să faceți mai bine!

1. Emoțiile noastre se conectează la acțiunile noastre
Profesor în neuroștiințe la Institutul USC și Salk, Dr. Antonio Damasio, spune ca deciziile noastre provin din emoții viscerale. Definiția teoriei sale este că există o legătură între emoțiile „brute” și partea creierului care guvernează deciziile. El, prin urmare, a concluzionat că această decizie și judecată provin dintr-un circuit neuronal critic.

Damasio concluzionează că procesele non-raționale și raționale depind de sentimente și emoții.

Damasio crede, de asemenea, că alegerile noastre nu se bazează doar pe logică și pe fapte, ci și pe amintiri și emoții. De aceea luăm decizii pe niveluri inconștiente, care sunt îndrumate de intuiția noastră.

2. Deciziile pot fi costisitoare – literalmente!
Deciziile duc la reducerea autocontrolului? Un studiu de la Universitatea din Minnesota arată că da. Studiul a arătat, de asemenea, că mai multă amânare duce la lipsa capacității de a persista în situații eșuate, scade rezistența fizică și înrăutățește abilitățile aritmetice.

Pentru a efectua studiul, cercetătorii au cerut ajutor unor studenți. După ce s-au împărțit în două grupe, echipele au studiat la fel ca și ceilalți, dar înțelegând cum influențează alegerile. S-au dat liste de produse identice tuturor studenților din experimentul inițial.

Un singur grup din cele două a fost interogat referitor la cât de des, în trecut, produsul a fost folosit. Cu toate acestea, un grup a fost pentru cât de des au folosit produsele în trecut. Același produs, cu variații, a fost ales de celălalt grup. Într-un alt experiment, un grup a răspuns la întrebări precum acesta, iar celălalt nu.

3. Fii atent la părtinire!
Nu există absolut nici o îndoială că prejudecățile noastre ne afectează alegerile. Cu toate acestea, există o anumită părtinire care se concentrează asupra teoriilor de luare a deciziilor în multe situații.

Lipsa aversiunii părtinitoare este un astfel de exemplu. Nimănui nu-i place să fie lăsat afară sau să omită lucruri importante. Cu toate acestea, nu este atât de important să câștigi ceva decât să eviți să piardă ceva. Acesta este modul în care funcționează aversiunea. Efectul de dotare ne arată prin dorința noastră de a păstra ceea ce avem în loc să ne străduim mai mult.

Cred că ați înțeles acum că a face o decizie poate fi destul de dificil. Indiferent despre ce este vorba, unele alegeri pe care le faceți vor fi întotdeauna grele de luat. Cu toate acestea, unele dintre aceste teorii de luare a deciziilor ar putea doar să vă ajute să înțelegeți propriile alegeri.