Ce este vina supraviețuitorului și cum se poate gestiona pentru a merge mai departe în viață

Ce este vina supraviețuitorului și cum se poate gestiona pentru a merge mai departe în viață

Vina supraviețuitorului este atunci când trăim, în timp ce alții cedează la o moarte traumatică sau bruscă. Aceasta nu este niciodată o pastilă ușor de înghițit.

În timp ce nu am servit niciodată în armată și am fost la sute de kilometri distanță de New York în timpul evenimentelor din 11 septembrie, am urmărit mătușa mea să se prăbușească brusc și să moară chiar în fața mea. Nu, nu este exact același lucru cu ceea ce trebuie să fi îndurat alții, dar este singura mea modalitate de a mă conecta cu acest subiect. Dacă vinovăția supraviețuitorului simte ceva asemănător cu ceea ce am simțit neputincios urmărind pe cineva pe care îl iubesc alunecând, atunci poate am o mică idee despre cum se simte.

Înțelegerea profunzimii vinovăției supraviețuitorului

Întrucât nu pot fi supraviețuitorul traumei sau cel care abia a scăpat de fălcile morții, aș dori să explic ce se întâmplă cu supraviețuitorii când vine vina. Vedeți, criteriile de bază pentru a avea acest tip de sentiment nu sunt puse în piatră. Prin urmare, sentimentele mele de vinovăție oarecum, dar există motive de bază pentru care oamenii suferă teribil de acest lucru.

Da, mulți veterani de război suferă de PTSD, supraviețuitori ai holocaustului, beneficiari de transplanturi și supraviețuitori ai accidentelor auto pot suferi astfel. Nu a fost niciodată doar să fii săritor și să ai coșmaruri. Acești supraviețuitori se întreabă de ce trăiesc în timp ce altcineva moare. Este ca și cum o forță mare aruncă zarurile și tocmai acolo unde aterizează – trăiești / mor.

Este exact cât de vinovată a supraviețuitorului este crud și oribil. Așadar, pentru a trece mai departe, supraviețuitorii trebuie să învețe modalități de a face față sentimentelor lor vinovate. Este singura cale.

Modalități de a vedea trecutul tragediei

  1. Acceptarea este bună

Înainte de a putea trece mai departe cu vindecarea din această vinovăție, trebuie mai întâi să acceptați ceea ce s-a întâmplat. Dacă ai fost singurul supraviețuitor într-un accident, trebuie să treci dincolo simțindu-te rău cu tine și să fii recunoscător pentru un al doilea contract de închiriere în viață.

Nu să sune egoist, dar ce bine este suferința ta când altcineva a trebuit să moară. Trebuie să te gândești la ce s-a întâmplat, să înveți ce poți și să accepți că s-a întâmplat. Nu poate fi șters și nu vă puteți întoarce în timp.