De ce oamenii inteligenți eșuează în fața fericirii

inteligenta

Ați observat că unii dintre cei mai inteligenți și mai gânditori oameni nu reușesc să fie fericiți?
Ei pot avea un partener de viață iubitor, o familie extraordinară și pot avea succes în munca lor; totuși, există ceva care ocazional îi face să se simtă singuri, trist și descurajați. După cum a spus Ernest Hemingway, „fericirea oamenilor inteligenți este cel mai rar lucru pe care-l cunosc”.

Iată câteva motive posibile pentru care fericirea în cazul persoanelor foarte inteligente este un fenomen atât de rar:

1. Oamenii inteligenți supra- analizează totul
Mulți oameni cu un IQ ridicat tind să fie niște minuni care analizează constant tot ce se întâmplă în viața lor și în afara ei. Acest lucru poate fi drenat uneori, mai ales atunci când procesele de gândire conduc la concluzii nedorite, frustrante.

Cu cât înțelegi mai putin, cu atât mai puține griji și, prin urmare, sunteți fericiți. A fi capabil să citești adevăratele sine ale oamenilor și motivele ascunse este suficient pentru a te face să te simți dezamăgit de întreaga lume uneori. Nici măcar nu menționăm sentimentele care vin împreună cu reflecția asupra chestiunilor filosofice, a problemelor globale și a dilemelor vieții care nu au soluții.

2. Oamenii inteligenți au standarde ridicate
Oamenii inteligenți știu ce doresc și nu se mulțumesc cu puțin, indiferent de aria de viață despre care vorbim. Aceasta înseamnă că este mult mai dificil pentru ei să fie mulțumiți de realizările lor, de relațiile și de tot ceea ce are un loc în viața lor.

Mai mult, mulți oameni cu gânduri teoretice strălucite se întâmplă să aibă inteligență practică slabă și vederi cumva idealiste ale lumii. Deci, atunci când așteptările lor se confruntă cu realitatea crudă a vieții și a altor oameni, aceasta duce în mod inevitabil la dezamăgire.

3. Oamenii inteligenți sunt prea duri cu ei înșiși
Un alt motiv pentru care oamenii inteligenți nu reușesc să fie fericiți este că ei tind să fie prea stricți cu ei înșiși. Și aici, nu vorbesc doar despre realizările și eșecurile acestora. Oamenii inteligenți, adesea își analizează  comportamentul într-o manieră atât de riguroasă, ca și cum ar căuta în mod intenționat lucruri pe care să le învinovățească.Acest lucru este suficient pentru a vă distruge somnul și pentru a strica starea de spirit.

Oamenii inteligenți experimentează adesea astfel de priviri retrospective greșelilor din trecut. Toate acestea cultivă vinovăția, nemulțumirea și alte emoții negative care pot otrăvi fericirea.