Reflecția Naikan: Cum această tehnică japoneză vă poate transforma relațiile

Reflecția Naikan ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și pe alții în diferitele noastre relații.

Relațiile sunt complicate și este întotdeauna mai ușor să ne concentrăm mai mult asupra părților rele decât asupra celor bune. Reflecția Naikan este o formă de auto-reflecție autentică, care ne ajută să înțelegem mai bine relațiile noastre.

Prin înțelegerea imaginii de ansamblu, putem vedea nuanțele unei relații. În mod semnificativ, puteți constata că recunoașteți cicluri de comportament negativ sau că aveți un respect mai mare pentru ceea ce fac ceilalți pentru dvs.

Ce este reflecția Naikan?
Reflecția Naikan este o metodă structurată de auto-reflecție care ne ajută să obținem un sens mai realist al relațiilor noastre cu ceilalți. Acesta a fost dezvoltat de omul de afaceri japonez și dedicat budistului Jodo Shinshu, Yoshimoto Ishin.

Cei care o practică pretind că îi ajută să se înțeleagă pe ei înșiși și pe ceilalți cu care au relații.

Cele trei întrebări ale reflecției Naikan
Reflecția Naikan se bazează pe trei întrebări-cheie care ne ajută să reflectăm asupra relațiilor noastre cu ceilalți, de la prieteni la familie, colegi și cunoștințe.

Ce am primit de la …?
Ce am dat …?
Ce probleme și dificultăți am provocat …?
Există o a patra întrebare logică în această serie care este „Ce probleme și dificultăți mi-au provocat?” Această întrebare a fost ignorată în mod intenționat din cauza convingerii că această întrebare este responsabilă pentru prea multă nenorocire în viața de zi cu zi.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale Reflecției Naikan este acela că presupune că suntem cu toții în mod natural bine să vedem un răspuns la această a patra întrebare. Dimpotrivă, adevărata cunoaștere provine dintr-o mică introspecție.

Examinați mai întâi ce ați primit de la ceilalți
Există momente când primim lucruri de la alții fără a înțelege sacrificiile pe care le-au făcut pentru a obține acel lucru. Luați în considerare o reflecție asupra celor întâmplate pentru a înțelege acest aspect și pentru cine merită să fiți recunoscător.

Apoi, luați în considerare ceea ce ați dat altora
Toți suntem susceptibili la autocritică. Acordând timp pentru a înțelege cum sunteți capabili să îi ajutați pe alții poate schimba percepția noastră despre noi înșine.

Ca rezultat, acesta este un instrument valoros, deoarece ajută la stimularea respectului de sine și la schimbarea mentalității noastre. Când vedem binele în ceea ce am făcut fără a face un efort conștient, putem vedea binele pe care suntem capabili în viitor.

Întrebarea finală nu are cel mai ușor răspuns
Nu ne place să arătăm cu degetul la noi înșine; acest lucru poate fi dificil. Totuși, trebuie să înțelegem greutățile pe care le-am făcut altora să fie cu adevărat introspective. Când vedem ce dificultăți am cauzat altora, putem începe să înțelegem și chiar să reparăm aceste relații.

De ce este importantă auto-reflecția
Auto-reflecția este profund înrădăcinată în multe dintre culturile spirituale ale lumii. Există multe metode diferite de auto-reflecție care vă pot ajuta să vă deschideți mintea pentru tot ceea ce este viață.

Reflecția Naikan este pur și simplu una dintre multe dintre aceste metode, dar ne ajută să formăm legături mai strânse prin înțelegerea relațiilor noastre.

Cel mai important, practicarea acestei reflecții ne ajută să recunoaștem importanța celorlalți și impactul pozitiv pe care îl putem avea asupra vieții altora.