Profilul omului rau – IV

Profilul omului rau - IV

2. Obiectivarea oamenilor
„Cum ne putem astepta ca un individ cu o astfel de nesocotire fata de viata unui animal … sa respecte viata umana?” – Ronald Gale, procuror asistent al statului, Curtea Judiciara 13 din Florida, vorbind in instanta despre Keith Jesperson – The Happy Face Killer

Cruzimea fata de animale este primul pas catre un comportament rau. Daca provocarea de durere si suferinta animalelor fara aparare nu are niciun impact emotional asupra ta, atunci sunt sanse sa faci „upgrade” la oameni.

Este vorba despre obiectivare sau dezumanizare. De exemplu, atunci cand vorbim despre imigrantii care „ ne invadeaza granitele ca gandacii ” sau „ ne indepartam de sistemul nostru de sanatate ”. Tratam un grup ca fiind „ mai putin decat ”. Ele sunt mai putin evoluate decat noi. Oamenii care dezumanizeaza adesea ii evalueaza pe altii pe o scara evolutiva, la fel ca Ascensiunea Omului, cu cei din Orientul Mijlociu calificati mai putin evoluati decat europenii albi.

Exista multe exemple de comportamente dezumanizante care au dus la atrocitati globale, de exemplu, evreii din Holocaust, masacrul de la My Lai si, mai recent, incalcarile drepturilor omului in timpul razboiului din Irak din inchisoarea Abu Ghraib.

Acestea sunt exemple bune ale a ceea ce Zimbardo numeste „ Efectul Lucifer ”, in care oamenii buni sunt rai.